Welkom bij Croese Thuisoptiek

Benieuwd hoe ik werk? Bekijk dan dit filmpje. Hier laat ik u zien hoe de oogmeting verloopt, hoe we samen het juiste montuur kiezen én hoe de bril uiteindelijk aangepast wordt. Dit alles in uw eigen vertrouwde woonomgeving.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Marco Croese.

Telefoon: 06 21542636 of mail: marco@croese-thuisoptiek.nl

Kunt u niet naar de opticien toe komen? Dan kom ik graag naar u toe!

Voor iedereen is Croese-Thuisoptiek beschikbaar in de regio Midden en Zuid-West Nederland. Wilt u uw ogen laten controleren en kunt u om wat voor reden dan ook tijdelijk of helemaal niet naar de opticien? Ik kom als mobiele opticien bij u thuis of op locatie voor de beste oogzorg aan huis. Als optiek-specialist bezoek ik revalidatiecentra, zorginstellingen, bedrijven of kom bij u langs via de thuiszorg-aan-huis. Zo kunt u uw ogen in uw vertrouwde omgeving laten controleren, zonder afhankelijk te zijn van vervoer en beperkte openingstijden.

Slechtziendheid bij ouderen kan vaak voorkomen worden

Hieronder beschrijf ik een simpele en effectieve methode voor visusscreening en een eenvoudig oogonderzoek voor ouderen met als doel ouderen met een visuele beperking op te sporen en indien mogelijk adequate oogzorg te verlenen.

Volgens recente schattingen heeft 42% van de 155.000 ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland een visuele beperking. Bij meer dan de helft van hen zou dit relatief eenvoudig gecorrigeerd kunnen worden met een goede bril of een staaroperatie. 

Het is verstandig om uw ogen regelmatig te laten controleren om ernstige oogproblemen te voorkomen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor het beeld minder scherp, vervormd of wazig kan worden. En met het ouder worden van de ogen neemt het risico op het ontwikkelen van een oogaandoening toe.

Snel handelen

Toch is het verstandig om snel te handelen bij oogproblemen. Visuele beperkingen bij ouderen leiden namelijk tot een daling in de kwaliteit van leven en tot een grotere zorgvraag door een verhoogd risico op depressie, valincidenten en fracturen. Deze zaken worden veelal niet direct gekoppeld aan slechter zicht. Veel klachten met betrekking tot het zien gaan meestal over het minder scherp kunnen kijken. Geen zin meer om te lezen, niet scherp televisiekijken en het niet meer goed herkennen van gezichten worden het meest genoemd.

Veel ouderen zijn zich nauwelijks bewust van hun slechte zicht doordat de afname vaak geleidelijk verloopt, hun leefwereld steeds kleiner wordt en men vaak denkt dat minder goed zien ‘bij de ouderdom hoort’. Anderen willen niet klagen of de omgeving tot last zijn. En zelfs nadat een visuele beperking wordt vastgesteld, wordt niet altijd actie ondernomen. Men vindt een nieuwe bril te duur, ziet op tegen een eventuele staaroperatie, vindt dit teveel moeite of er is geen mantelzorg om hen rondom de ingreep te helpen.

Als deze symptomen van verminderde gezichtsscherpte zich voordoen op latere leeftijd is er meestal sprake van een troebeling in het oog, afwijkingen in de ooglens of aandoeningen op het netvlies. Soms is er sprake van gezichtsuitval. Bij een normaal ‘gezichtsveld’ is het mogelijk om uit onze ‘ooghoeken’ te kijken. Lukt dit, dan is er sprake van een volledig gezichtsveld. Dit is erg belangrijk in ons dagelijks leven. Denk maar aan situaties in het verkeer, het zien van obstakels en het opmerken van wat er naast je gebeurt.

Bij afwijkingen of klachten van het netvlies, glaucoom en eventueel staarvorming, wordt cliënt doorverwezen  naar huisarts of specialist-ouderengeneeskunde. Deze beslist samen met de cliënt en eventueel familie op basis van de medische voorgeschiedenis naar wie cliënt verder doorverwezen dient te worden.

Eenvoudige screening gezichtsscherpte (visus)

Methodiek:

De screening omvat 5 testen:

  1. Visus voor verzien met (huidige) bril of zonder bril als er geen bril gedragen wordt
  2. Leestest van dichtbij zien
  3. Eenvoudige test voor de functie van het netvlies (Amsler-Test)
  4. Eenvoudig onderzoek van het gezichtsveld
  5. Glaucoomtest.

De screening kost € 20,00. Van de screening vind verslaglegging plaats. De kosten van de screening zullen bij aanschaf van een nieuwe bril in mindering gebracht worden.

(Bij deze screening is er nog geen oogmeting verricht. De oogmeting is nog steeds kosteloos)

Bron: WHO en International Agency for the Prevention of Blindness.VISION 2020: The Right to Sight.